דלג לתוכן המרכזי דלג לתפריט צד
גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות
EN

ממ"ד, ממ"מ, ממ"ק - סוגי מרחב מוגן תקניים בחוק

מרחב מוגן פרטי, מרחב מוגן מוסדי ומרחב מוגן קומתי

ממ
תרשים ציורי של בית

מהי הגדרת פיקוד העורף למרחב מוגן, ומהן תקנות פיקוד העורף ממ"ד? במיוחד בימים מתוחים אלו, מומלץ מאוד להכיר את כל הפתרונות וסוגי מרחב מוגן (ממ"ד, ממ"ק, ממ"מ) בבתי ספר, מוסדות עסקיים, מרחב מוגן ציבורי או מרחב מוגן פרטי. כולם זקוקים להגנה בעת התקפות אוויריות או בעת נפילת טילים. הכל במאמר הבא >>

הוראות חירום לאומי

שוב זה מתחיל, סבב של ירי מאסיבי של רקטות על ישובי עוטף עזה, אשקלון ואפילו ירושליים, ושוב איננו יודעים כמה זמן זה ימשך או איך זה יגמר.
הדבר הכי חשוב בזמן הוא לדעת בדיוק היכן ישנם מקומות ממוגנים בקרבתכם, "מרחב מוגן" ומהו זמן הכניסה לממ"ד כאשר לכל יישוב מוגדר טווח זמן כניסה. מחסה או מרחב מוגן יכול להיות מיגונית, ממ"ד, חדר מדרגות או חדרים פנימיים בבית.

זמן הכניסה למרחב המוגן הוא כמשך האזעקה ,כלומר הזמן הנדרש למציאת מחסה. לרוב האזורים בישראל מוגדר דקה וחצי מציאת מיגון. באזורים הקרובים לעזה זמן מציאת המחסה מוגדר בטווחי הזמנים הבאים: מיידי, 15 שניות, 30 שניות, 45 שניות ודקה. 
ההוראה היא לשהות במרחב המוגן 10 דקות או עד להודעה מכוחות הבטחון או הרשויות.

אז תוך כמה זמן יש להיכנס למרחב מוגן?

היכנסו לפורטל החירום הלאומי לקבלת התרעות וטווח הזמן לכניסה למרחב מוגן לפי היישוב בו אתם מתגוררים.

מוזמנים להתייעץ איתנו ולקבל מענה דרך האתר או בטלפון 08-8522204

הגדרת פיקוד העורף למרחב מוגן - תקנות פיקוד העורף ממ"ד

מרחב מוגן הינו מבנה המשמש את הדיירים או העובדים הסובבים אותו, בעת מצב חירום, לשם הגנה. מרחב מוגן הוא סוג של מקלט הבנוי אל תוך הבניין או הדירה, והמטרה העיקרית שלו היא להעניק הגנה בעת התקפות אוויריות או בעת נפילת טילים. תכנון מרחב מוגן מאפשר הגנה על האנשים המתגוננים בו מפני הפצצות, ובדכות אטימותו, הוא גם מסוגל להגן על יושביו מפני גזים רעילים.

בארץ ישראל, ניתן למצוא 3 סוגי מרחבים מוגנים:

  • ממ"ד - מרחב מוגן דירתי

    מרחב זה משמש רק את דיירי הדירה בה הוא בנוי. 
    האם אפשר לקבל פטור מממ"ד? תקנות פיקוד העורף ממ"ד קובעות שכאשר מדובר בבניה מעל 12 מ"ר ניתן לקל פטור במקרים בהם ישנו מקלט צמוד לדירה ניתן לקבל פטור. במקרה וזו דירה בקיבוץ שטרם הופרט, וגדלה עד 72 מ"ר (כולל התוספת), והמרחק בינה למקלט תקין הוא עד 50 מ'. בעקרון, כל בניה מעל 12 מ"ר של שטח עיקרי מחייבת ממ"ד .
  • ממ"מ - מרחב מוגן מוסדי

    מרחב זה נבנה במוסדות הציבוריים ומשמש את עובדי המוסד ואת המבקרים בו.

  • ממ"ק - מרחב מוגן קומתי

    מרחב זה נמצא בכל קומה של מבנה מגורים ומשמש את דיירי אותה קומה.

 

מרחב מוגן ציבורי

אשקובית | מיגונית | מקלט ציבורי | מרחב מוגן קרוב | מרחב מוגן נייד

  • אשקובית – אשקובית המכונה גם אשדר-קוביות, היא מבנה מגורים, המורכב ממספר קוביות בטון (המיוצרות במפעל הבטון של חברת אשדר), המונחות אחת על גבי השנייה, עד יצירת מבנה חזק ויציב. האשקוביות נפוצות בשיכונים אשר נבנו ע"י משרד השיכון בשנות ה-80. קראו עוד על: אשקובית מאובזרת ומעוצבת מבטון מזוין.
  • מיגונית – המיגונית היא מרחב מוגן קומפקטי, המוצב באזורים ציבוריים, כגון גני משחקים, תחנות אוטובוס וכו'. מטרתה של המיגונית היא לספק הגנה בהתראה קצרה ומיידית, כאשר אין מספיק זמן לרוץ אל המקלטים והמרחבים המוגנים בבית. קראו על: למה משמשת מיגונית? מיגון חכם תחת לחץ הזמן.
  • מקלט ציבורי – מרחב מוגן הממוקם בשטח ציבורי וזמין באופן מיידי לכלל הציבור. ניתן למצוא מקלטים ציבוריים באזורים מרכזיים במגוון ערים, מושבים, קיבוצים וביישובים קהילתיים אחרים.
  • מרחב מוגן קרוב – מרחב מוגן אשר נמצא במרחק הגעה סביר בשעת אמת, כאשר הממ"ד הפרטי או המקלט נמצאים במרחק רב מדי והזמן הדורש להגיע אליהם עולה על קביעת פיקוד העורף (לכל אזור בארץ מוגדר זמן הגעה אחר).
  • מרחב מוגן נייד – מרחב מוגן אשר ניתן להעביר ממקום למקום דהיינו "מבנה נייד". היתרונות העיקריים כוללים זמן בנייה קצר יותר ממרחב מוגן סטנדרטי ויכולת העברה למקום אחר בזמני רגיעה. בנוסף, עלויות בניית מרחב מוגן נייד הן לרוב זולות יותר.

מרחב מוגן מוסדי לבתי ספר (או כל מוסד מרובה עובדים ומבקרים)

הגדרה: מרחב מוגן במבנה ציבור, המשמש את עובדי המקום ואת מבקריו.

דוגמה: מרחב מוגן במוזיאון, משמש את עובדי המוזיאון ואת מבקרי המוזיאון בשעת מצב חירום.

  • מרחב מוגן מוסדי בבתי ספר - בתי ספר דורשים מרחבים מוגנים גדולים במיוחד, המתפרסים על מספר אזורים שונים של בית הספר. הסיבה לכך היא שבתי הספר מכילים ילדים ועובדים רבים, אשר מפוזרים בכל רחבי בית הספר לטובות השתתפות בשיעורים השונים. אם מדובר בבית ספר בעל שטח גדול, זמן ההגעה בכיתה מסוימת אל המקלט, עשוי להיות ארוך מדי ובכך לסכן את התלמידים. בנוסף, אם יש כמות גדולה של תלמידים, יש להגן עליהם במרחב המסוגל להכיל אותם.
  • מרחב מוגן מוסדי יביל - מבנה מוגן יביל וכל מבנה יביל אחר, הוא מבנה אשר נבנה במפעל בשלמותו ומועבר אל היעד, כאשר הוא בנוי ומוכן. מרחב מוגן מוסדי יביל נבנה תוך זמן קצר יותר ממ"מ רגיל ובנוסף, עלויות המבנה היביל נמוכות יותר.

מרחב מוגן בבניין

בבניינים ניתן למצוא שני סוגי מרחבים מוגנים, האחד הוא ממ"ד והשני הוא ממ"ק >>

  • ממ"ד (מרחב מוגן דירתי)

    ממ"ד הממוקם בתוך דירה פרטית, משמש את דיירי הדירה בלבד. בעת מצב חירום, כל דיירי הדירה ניגשים את הממ"ד ונשארים בו עד שהסכנה חולפת. נוח במיוחד, היות והא כל כך קרוב ולמעשה נמצא בתוך הדירה עצמה כעוד חדר.

  • ממ"ק (מרחב מוגן קומתי)

    מרחב מוגן הממוקם בכל קומה בבניין ומשמש את דיירי אותה קומה. בעת מצב חירום, כל דיירי קומה X ניגשים את הממ"ק וממתינים בו יחד עד מעבר הסכנה. אמנם לא נוח וקרוב כמו ממ"ד פרטי, אך אין ספק שזמן ההגעה נותר קצר וכמות האנשים אינו כוללת את יתר קומות הבניין.
  • מרחב מוגן בחדר מדרגות

    בהיעדר מרחב מוגן, ניתן לגשת אל חדר המדרגות של הבניין. חדר מדרגות מהווה אפשרות פחות מועדפת, אשר מומלץ לוותר עליה במידה וקיים מקלט אחר.
  • מרחב פנימי מוגן

    בהיעדר מרחב מוגן דירתי או קומתי, ישמש החדר הפנימי ביותר (ללא קירות חיצוניים) כמרחב פנימי מוגן. חשוב לבחור בחדר עם קירות פנימיים בלבד, כך שבמקרה של פגיעה, לא תפגעו או תהיו חשופים לסכנה.

תחליפים למרחב מוגן פרטי

  • מקלט פרטי – מרחב מוגן פרטי, המשמש רק את יושבי הבית. המקלט הפרטי עשוי להיות ממ"ד או חדר שהוסב למרחב מוגן.
  • הסבת חדר למרחב מוגן – חדר רגיל בבית שמוסב למרחב מוגן. על החדר להיות כמה שיותר פנימי, עם כמה שפחות קירות חיצוניים וחלונות, כדי שיהיה כמה שפחות חשוף לסכנות שבחוץ ושיהיה ניתן לאטום אותו באפקטיביות (חלונות רבים פוגעים באטימות החדר).

יש לכם שאלות נוספות? פנו אלינו דרך האתר או התקשרו למספר 08-8522204 ונשמח לתת לכם מענה אישי ומקצועי.

עוד באותו הנושא: