בניה קלה: מחיר, יתרונות ופתרונות
במאמר זה נסביר מספר מושגים כלליים ומספר שיטות בנייה קלה
מהי בניה קלה? | עלויות בנייה קלה | מהן היתרונות והחסרונות? | אלו פתרונות משמעותיים היא מביאה איתה? | האם ניתן לבנות לגובה? | מה שחשוב לדעת לפני בוחרים קבלן מומחה לבניה קלה | איך מקבלים הצעת מחיר ועוד.
מהי בניה קלה?
בניה קלה היא שיטת בניה השונה מהשיטה המסורתית המקובלת בישראל, בכך שהיא אינה עושה שימוש בלבנים (בלוקים) וטיח, אלא בחלקים מוכנים מראש במשקל קל יחסית, המורכבים על גבי שלד בניין מפלדה או אלומיניום. חלקים אלה הם לרוב קורות בטון דרוך המורכבים על גבי מסגרת פלדה או עץ, שביניהם בדרך כלל מוכנסים חומרי בידוד.
שיטת בניה מתועשת זו אינה חדשה וקיימת כבר מעל ל-35 שנה בארץ ובעולם, אך לאור התפתחויות טכנולוגיות שאפשרו שיפור רב באיכותה, היא הפכה בשנים האחרונות לפופולרית מאד והשימוש בה הולך ונעשה נפוץ יותר ויותר, כאן ובמדינות מערביות מפותחות רבות כגון ארצות הברית, גרמניה ואוסטרליה.
חסכון בבניה קלה - צמצום בעלויות
לשיטת בניה קלה יתרונות רבים, אך אין ספק שהיתרון המשמעותי ביותר של שיטת זו נובע מהחסכון הכספי הרב שהיא מאפשרת. בניה קלה היא הבניה המהירה ביותר הקיימת כרגע בשוק הבניה, זאת מכיוון שחלקי הבניין מוכנים מראש במפעלים באופן ממוכן. כל שנותר לעובדי הבניין באתר הוא להרכיב את החלקים ולהציבם במקום. עובדה זאת חוסכת עשרות שעות עבודה באתר הבנייה – אין עוד צורך לבזבז זמן על הבאת והכנת חומרים, יציקות רטובות שצריכות מספר ימים כדי להתייבש, וכד'.
מובן מאליו שגם כח האדם הנדרש קטן בהרבה. מספר שעות עבודה רב נחסך גם בשל העובדה שלא נותרת פסולת בניין רבה באתר שאותה יש לפנות במשך ימים ושבועות. התוצאה היא בניה מהירה והקמת בניין תוך מספר חודשים בעלות נמוכה בהרבה מאשר באמצעות שיטות הבניה המסורתיות. בנוסף, משתמשי המבנה חוסכים בטווח הארוך גם בהוצאות האנרגיה שלהם עבור חימום וקירור בשל הבידוד התרמי המצויין של הלוחות.
כך שלמעשה, עלויות בניה קלה הן הנמוכות ביותר בשוק מבין כל שיטות הבניה האחרות.
יתרונות מול חסרונות בבנייה קלה
- חסכון בעלויות - כאמור, היתרון הבולט ביותר הינו יתרון העלויות הנמוכות ביחס שבניה בשיטות אחרות, אך קיימים לבניה הקלה יתרונות נוספים.
- איכות גבוהה ועמידות - בניגוד למה שהיה מקובל לחשוב בעבר, בניה קלה בימינו היא דווקא איכותית ועמידה מאד. בסיוע מכשור ומיכון ממוחשבים ניתן להגיע לרמת דיוק וגימור גבוהות ביותר, לחישובים מדוייקים של חוזקי החומרים ולאיכות סופית בדרגה הגבוהה ביותר של חלקי הבנייה הקלה. קירות הנבנים באמצעות לוחות דרוכים מוכנים (לוח"דים) הם ישרים, חזקים, וחלקים יותר מאשר בכל שיטת בנייה אחרת. הלוחות עמידים לחלוטין למים ורטיבות, ונעשה שימוש בחיבורים אטומים וחזקים בהרכבתם. מבנים קלים עמידים אפילו לרעידות אדמה, הרבה יותר מאשר בניינים שנבנו מלבנים, מלט ובטון.
- תוספת בניה - כאשר מדובר על תוספת בניה למבנה קיים, אין צורך לפנות את המבנה בזמן הבניה, ואפשר להמשיך להתגורר או להשתמש בו. תוספות בניה מסוגים מסויימים ניתנות גם לפירוק והרכבה בהמשך על ידי המשתמש על פי צרכיו.
- ידידותית לסביבה - בנייה קלה ידידותית מאד לסביבה. חומרי הבניה בדרך כלל נושאים תו תקן של בנייה ירוקה. השיטה מונעת לרוב זיהום אוויר רב, מכיוון שלא מתבצעות באתר הבנייה פעולות הגורמות לפליטה של אבק מזהם כגון שינוע חומרים בכלי תחבורה כבדים, ייצור בטון, ועוד.
- כמובן שלשיטת בניה קלה חסרונות, בעיקר באורך חיי המבנה. בחירת קבלן בניה קלה מנוסה היודע את עבודתו יכולה למנוע בלאי גבוה יותר של המבנה, ובכל מקרה, עדיין מדובר על אורך חיים של כמה עשרות שנים לפחות. במקרים מסויימים זהו יתרון ולא חסרון. לעיתים יש מגבלה מסויימת בגמישות התכנון של המבנה, אך ישנם פתרונות שניתן להיעזר בהם כדי להתגבר על המגבלה.
הקמת מבני מגורים באמצעות בניה קלה
בשיטת הבניה הקלה ניתן לבנות כמעט הכל. היא משמשת פעמים רבות לבנית מבנים תעשייתיים או מסחריים, משרדים או מחסנים, תוספות בניה, ועוד. מבנים קלים יכולים להיבנות כך שיהיו יבילים ("מבנים ניידים"), או נייחים, על פי צרכי וסוג הפרוייקט. בעסקים, מן שווה כסף ובעצם היותה בניה מהירה ללא כל תחרות הופכת אותה לפופולרית גם בשל נתון חשוב זה.
פתרונות בניית מבנים
הפכה בשנים האחרונות לפופולרית אף היא, וניתן לראות מבני מגורים רבים, גם רבי-קומות, הנבנים בשיטה זו בכל רחבי הארץ. הדבר מסייע לפתרון מצוקת הדיור הקשה בישראל מכיוון שכאמור, המבנים יכולים להיבנות במהירות רבה. טעות לראות במבני בניה קלה רק כמבנים יבילים זמניים, הם יכולים לשמש כבתים פרטיים עמידים עשרות שנים לאלה המבקשים לחסוך בזמן ובכסף, שני אמצעים אותם דורשת הבניה המסורתית. סביר להניח שלא מעט התפעלתם ממבנים מרשימים ואף לא ידעתם כי מדובר במבנה הבנוי בשיטה זו. ממוצע הזמן לבניה של בית בבניה קלה נע בין 4-8 חודשים בלבד!
האם ניתן לבנות לגובה?
אם עד לפני זמן לא רב שמשה הבניה הקלה לבנית משרדים, יחידות דיור ומוסדות קטנים בני קומה אחת בלבד, כיום השיטה מאפשרת בניה לגובה בצורה בטוחה ביותר. כמובן שאפשרות זו מצריכה בחירה מוקפדת ביותר של חברת בניה וותיקה, אמינה ומנוסה מאוד.
תנו למומחים בבניה
ככל שהביקוש עולה, כך ההיצע של חברות בניה גדל. יש לזכור כי בניה קלה היא מומחיות בפני עצמה, ומחייבת התמקצעות של כל אנשי המקצוע הרלוונטיים – מהנדסים, אדריכלים, בנאים, וכו'. לכן חשוב מאד לבדוק האם קבלן הבניה שבחרתם מתמחה ומנוסה בתחום. ניתן לעשות זאת בקלות על ידי בקשה לראות עבודות ופרוייקטים קודמים בשיטת הבניה הקלה שהקבלן השתתף בהם. ניתן אף לפנות ללקוחות קודמים ולקבל את חוות דעתם על רמת המקצועיות של הקבלן.
וודאו שהקבלן מסתייע במפקח בניה, מהנדס בנייה מוסמך, אדריכלים ומעצבים היכולים לספק פתרונות תכנון לכל צורך ולכל בעיה שעלולה לצוץ במהלך העבודה. כמו כן, כדאי לבחור קבלן היכול לסייע או לבצע עבורכם את תהליך קבלת היתרי ואישורי הבניה הנדרשים. בחירת קבלן בניה קלה נכון יכולה להיות ההבדל בין פרוייקט מוצלח שישמש אתכם לשנים ארוכות, לבין "נפילה" כואבת. בחרו נכון.
קבלת הצעת מחיר בבניה קלה
להבדיל מבניה מסורתית, חברת בניה קלה מקצועית תוכל לספק עבורכם הערכת מחיר כמעט מדויקת עוד לפני שנגשתם אל האדריכל ובטרם החלטתם אם לרכוש את שטח האדמה או לא. באמצעות כמה נתונים בסיסיים תוכלו לדעת אומדן לגבי עלות הבניה, במיוחד אם תדעו מראש להגדיר לקבלן באלו סוגי חומרים אתם עתידים להשתמש בשלבי הגימור (איכות ריצוף, גג שטוח או רעפים, חלונות, דלתות, סנטריה ועוד). בכל פרויקט בניה מתוקצב צריך לקחת בחשבון אחוזי סטייה, ובשיטה זו אחוי הסטייה הם נמוכים משמעותית, דבר שיקל עליכם את ההחלטה אם לבצע רכישת שטח האדמה וכניה לפרויקט.
אם יש לכם שאלות נוספות אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר, לקבל יעוץ מקצועי ללא התחייבות ואף הערכת מחיר בהתאם לנתונים שבידכם.
מידע נוסף:
טיפים למציאת חברת בניה טרומית מקצועית
מדוע הביקוש לבניה מתועשת נמצא בעליה?